Hvor lang tid er det normalt å bruke på å lære å svømme?

Tommelfingerregel = 40 timer. Alt kommer an på hva barna kan fra før, har de badet mye og er trygge i vann, går opplæringen raskere. Svømmeforbundet definerer svømmedyktig slik: Rulle ut i vannet, svømme 100 meter på magen, flyte i vannet i tre minutter, svømme 100 meter på ryggen.

Hva er kursnivåene og hva lærer de på de forskjellige?

  1. Skilpadde: Tilvenning i vannet for de som er litt yngre eller utrygge. Hoppe fra kanten, dykke ned på 1 meters dyp og plukke opp en gjenstand uten briller. Flyte balansert på mage og rygg i minst ti sekunder og kunne dreie mellom de to.
  2. Selunge: Fremdrift på mage og rygg med beina og kunne dreie mellom de to. Crawlsvømming med pust på siden og ryggsvømming.
  3. Sel: Kontrollert crawlsvømming med rytme og riktig pust på siden og kontrollert ryggsvømming.
  4. Sjøløve: Bryst og delfinbevegelsen. Butterfly og korrekt brystsvømming.

Når et barn har mestret alle ferdighetene på et nivå, vil de få tilbud om å gå videre til neste. Det er vanlig å måtte gå et eller flere nivåer flere ganger.

Etter hvilket kurs kan barna svømme?

De aller fleste svømmer 10-15m på dypt vann etter Selungekurs, kun med beina. 10-20 m crawl og rygg svømmer de fleste på dypt vann etter Selkurs. Svømmedyktig regnes de etter Sjøløvekurs.

Når lærer barna å svømme bryst? Hvorfor ikke på første kurs?

Først på Sjøløvekurs innføres bryst teknikk. Bryst er den mest avanserte svømmearten (butterfly er faktisk enklere), derfor venter vi til barna svømmer godt crawl og rygg før vi legger til bryst. Særlig bensparkene er vanskelige i bryst, de krever veldig mye koordinasjon.

Skal foreldre være med i vannet?

Nei. Eneste unntak er på Skilpaddekurs dersom barnet er veldig skeptisk.

Hvor gammelt må barnet være?

Barn regnes som 4-11 år, Ungdom 12-16 år, Voksne 17 år og eldre.

Hvor varmt er det i vannet?

ca 28 grader

Hva gjør vi hvis barnet ikke vil gå i vannet?

Snakk med instruktør. Hvis instruktør heller ikke klarer å få barnet i vannet, kan det være lurt å se på første kurstime, viktig at foreldre sier til barnet at det er helt greit. Instruktør kan gjøre avtale med barnet om å bli med ut i vannet neste kurstime, og at instruktør da kun er med barnet. Dersom barnet er skeptisk til vann eller er veldig skeptisk til å være i vann med andre barn og en ukjent instruktør, anbefales Skilpaddekurset.

Når får barna bruke svømmebriller?

Vi anbefaler å bruke svømmebriller fra og med Skilpaddekurset.

Hva trenger barnet til svømmeundervisning?

Badehette, badebukse/drakt og svømmebriller. I tillegg det den enkelte trenger til dusjing.

Hva gjør vi om barnet blir syk over lengre tid og ikke kan fullføre kurset?

Sender en epost til svommeskolen@sandnes-slk.no der dere skriver hvor mange ganger dere går glipp av, så ser vi på saken. Legg med legeerklæring om dere har fått det.

Når kan barnet ikke delta i svømmeundervisning?

Ved feber, diare, oppkast eller smittsom øyekatarr.

Hva er Norges Svømmeskole?

Dette er klubbenes mulighet til å drive svømmeopplæring etter NSFs prinsipper for svømmeopplæring, under paraplynavnet Norges Svømmeskole.  Det er nå mer enn 100 klubber som driver svømmeopplæring innen Norges Svømmeskole. Norges Svømmeskole er fellesbegrepet for alt som hører til den nasjonale planen for svømmeopplæring og er beregnet for mennesker i alle aldre.  Planen har en solid pedagogikk/metodikk, og tuftet på nasjonale standarder for hvilke øvelser som må beherskes på veien mot svømmedyktighet med fokus på

  • at svømmeopplæring skal være gøy
  • ferdighetsutvikling
  • svømmeteknisk utvikling
  • kognitiv utvikling